Nieuwsoverzicht

wo 23 mei

Snelcomposteerder geïnstalleerd

Al het groenafval razandsnel verwerkt tot compost

Stortemelk heeft (als eerste kampeerterrein in Nederland en als eerste bedrijf op de Waddeneilanden) een Ecocreation-composteermachine die groenafval verwerkt tot compost. Al het groenafval - inclusief citrusschillen, bewerkt voedsel, koffiedik en biologisch afbreekbare artikelen- afkomstig uit de horeca van de Bolder, personeelsgebouw de Nulck en de Stortemelk Vakantie-Super, wordt in deze machine gestort en verwerkt.

De inhoud van de tank wordt verwarmd, waardoor het vocht versneld aan de (afval)mix wordt onttrokken. Vervolgens zetten de in de machine aanwezige bacteriën al het groenafval in 24 uur om tot droge compost, die nog maar 15 procent van het oorspronkelijke volume heeft. De machine is al renderend vanaf 40 kilo groenafval per dag en verdient zichzelf in twee tot vijf jaar terug.

De composteermachine van heeft veelvoordelen: het produceren van een waardevolle grondstof (compost), beperking van afval en dus van kosten, minder vervuiling door afname van afvaltransport en verder is er door het gebruik van compost minder kunstmest nodig, en dat betekent nogmaals een vermindering van vervuiling. En als bonus: trotse werknemers op Stortemelk!

Snelcomposteerder geïnstalleerd
  • ANWB
  • Recron
  • Greenkey