Nieuwsoverzicht

ma 20 sep

'Het Vlieland van Ruud Rensen'

In Museum Tromp's Huys

Reminder
Het stond al aangekondigd in onze Zomerkrant, maar mocht je nog niet zijn geweest: de expositie van het werk van de in 2020 overleden kunstenaar Ruud Rensen is - inmiddels verlengd - tot en met 30 november 2021 te bezichtigen in het prachtige museum aan de Dorpsstraat 99.

Voor kampeerders die van 1977 tot en met 1989 op Stortemelk bivakkeerden, zal het zien van deze expositie een ware trip down memory lane zijn. Van toenmalig directeur Hans Bijtelaar kreeg Ruud als lid van het recreatieteam carte blanche. Menigeen zal zich zijn spektakelstukken van decors herinneren - de Madonna voor een doodgewone discoavond - en de fantastische, met de hand geschreven en met humor doorvlochten recreatiekrantjes. Als fotograaf had hij een scherp oog voor de schoonheid van Vlieland en Stortemelk. Later, als kampeerder, maakte Ruud tekeningen en gouaches met typisch eiland- en kampeergerelateerde onderwerpen. Werk uit zijn beroemde schetsboek, dat hij altijd bij zich droeg, is te zien samen met een tweetal prachtige maquettes van zijn hand en meer. Een doorlopende fotovoorstelling toont onder meer Ruuds Stortemelk-decors en -affiches, foto's en inspiratiebronnen. Uiteraard is dit alles ook erg leuk voor Stortemelk-nieuwkomers en -jeugd!

Midgetgolf-fans opgelet!
Tip van de week. Ruud was tijdens en na zijn werkperiode op Stortemelk een fervent bezoeker van de Vlielandse midgetgolfbaan 'El Dorado', inmiddels 'De Oude Vuurtoren' genaamd, en in het bezit van een pittig persoonlijk record (voor de kenners: 33). Bezoekers van het Tromp's Huys krijgen een plattegrond mee van zijn hand, met van alle banen de perfecte speellijn voor een hole in one. Als je hiermee je persoonlijke topscore niet kunt verbeteren, dan weten wij het ook niet meer. Dus: eerst naar het museum voor deze expositie en al het andere moois dat daar te zien is, en dan door naar De Oude Vuurtoren voor een score onder 40. Misschien wel ruim ...

Serie fraaie Vlieland-ansichten
Ruuds ansichtenserie met stijlvolle en tijdloze pentekeningen van iconische plekken op Vlieland - onder meer de vuurtoren, de Nicolaaskerk, de 'paaltjes-pier' bij de Bolder-duinovergang en het Tromp's Huys - is opnieuw uitgebracht en te koop in de museumwinkel.

'Het Vlieland van Ruud Rensen'
  • ANWB
  • Recron
  • Greenkey