Geert Lageveen & Leopold Witte (Orkater)
Geert Lageveen & Leopold Witte (Orkater)
Geert Lageveen & Leopold Witte (Orkater)

vr 27 jul - 21.00 uur Grote Zaal theater

Geert Lageveen & Leopold Witte (Orkater)

237 Redenen Om Door Te Gaan - toneel

‘Als ik jou een tijd niet heb gezien, schrik ik van je ouwe kop.’ Leopold Witte zet met deze opmerking tegen Geert Lageveen de boel op scherp in de uitstekende theatervoorstelling '237 redenen om door te gaan' van Orkater en Bellevue. ‘We worden oud en hoe gaan we daarmee om?’ is de hamvraag voor deze twee vijftigers. De een verzet zich tegen het ouder worden, de ander is druk doende met het uitzicht op de dood.

In 2011 maakten Witte en Lageveen onder de vlag van Orkater en Bellevue '237 redenen voor seks'. Deze voorstelling oogstte succes: herkenning en gegniffel door het publiek viel de acteurs ten deel. Denkend over een eventueel vervolg, kwam het tweetal op het idee een soortgelijke herkenbare voorstelling te maken over de dood: hoewel de tekst wil dat Lageveen daar totaal niet voor voelde. Hij meldt verontwaardigd dat hij erin geluisd is omdat de dood nu tòch een prominente rol speelt in deze productie.'

Alles aan deze voorstelling klopt. De teksten van Geert Lageveen en Leopold Witte zijn beurtelings hartverwarmend, scherp, vilein, grappig en gemeen, in een mix die werkt. De acteurs zijn extreem aan elkaar gewaagd, vullen elkaar aan waar dat moet en staan haaks op elkaar als dat beter werkt. Zelfs wanneer het verhaal een dramatische wending neemt, is het nog altijd geestig, herkenbaar en gevat. 237 redenen om door te gaan is een juweeltje.' aldus de Theaterkrant, die de voorstelling vijf sterren toekende.

Ontzettend leuk dat het vervolg van '237 redenen voor seks' eveneens op de planken komt tijdens de Stortemelk Theaterweek. En de heren gaan opnieuw plaatjes draaien.

Tekst en spel: Geert Lageveen en Leopold Witte.

Geert Lageveen & Leopold Witte (Orkater)

Foto: Sofie Knijff

  • ANWB
  • Recron
  • Greenkey