Goldkimono

Zomerse mix van indiepop en hiphop

Dinsdag 30 juli 2024 - Grote Zaal - 22:00 uur

Achter Goldkimono gaat de zeer succesvolle, Nederlandse muzikant en songwriter Martijn Konijnenburg schuil. Al in 2006 scoorde hij met de band Leaf - een vriendenclub van de Tilburgse Rockacademie - zijn eerste Top 40-(zomer)hit 'Wonderwoman'. Daarna schreef hij niet alleen liedjes voor onder meer Duncan Lawrence, Anouk, Diggy Dex, Indian Askin, en DJ’s Robin Schulz en Ferry Corsten, maar ook de wereldwijde hits 'Firestone' van Kygo en 'AOK' van Tai Verdes. Dat laatste nummer leverde Konijnenburg, alias ‘Tienus’ zelfs een prestigieuze BMI Award op.

In 2020 introduceerde de muzikant in California zijn alter ego ‘Goldkimono’. Geïnspireerd door de zon, golven en 90's hiphop schreef hij er met gitaar en een geleende laptop onder meer 'To Tomorrow' (denk: Venice Beach met een surfplank onder je arm). Die eerste single van studioalbum 'The Legend Of The Goldkimono' stond wekenlang genoteerd in de Single Top 100 en was veelvuldig te horen via de landelijke radiozenders. Daarna stond Goldkimono als band eveneens veelvuldig op festivals als Lowlands, Down The Rabbit Hole en Eurosonic. 

De single 'Money In My Head' van het tweede Goldkimono-plaat 'Something Out Of Nothing' (2023) werd NPO 3FM Megahit van 2024. Op dit album staan liedjes over mensen die hem na aan het hart liggen, zoals zijn vader, maar ook over meer complexe thema’s als de stand van zaken van onze aardkloot. De muzikant wil de luisteraar bereiken door zijn gedachten een positieve spin te geven. 'S.O.O.N.' gaat over creatie, over er iets van maken, aldus de zanger. ‘Dat iets? Nou, het leven, relaties, je omgeving, gewoon van ‘iets’ in het algemeen. Wat dat dan ook voor jou betekent.’ Voor Goldkimono betekende het een pen pakken en zijn gedachten opschrijven, gevoelens de vrije loop laten en de schaduwen van de muur zingen: ‘Ruimte maken om het leven te omarmen, persoonlijke groei en de schoonheid vinden in eenvoud.’

Vanavond wordt hij in de Grote Zaal geflankeerd door gitarist Ocker Gevaerts, drummer Jeroen Blumers (beide 'old time buddies' van de Rockacademie) en bassist Joni Scholten. Met die fijne, altijd hitgevoelige mix van indiepop en hiphop met hier en daar wat Afrikaanse invloeden en een vleugje Red Hot Chili Peppers. Geen betere plek trouwens voor hun relaxte, alternatieve vibe dan Stortemelk, ons heerlijke kampeerterrein aan het goudgele Noordzeestrand.

Goldkimono