JOHAN

Indiepowerpopband

Donderdag 15 augustus 2024 - Grote Zaal - 22:00 uur

JOHAN is er weer! De release van het album The Great Vacation dit jaar wordt gevierd met een voor- en najaarstoer langs de Nederlandse clubs. En gelukkig voor Stortemelk doet de band tijdens de zomerpauze ook Vlieland aan.

JOHAN noemt het zelf 'het meest avontuurlijke album' tot nu toe. De plaat verscheen begin 2024 bij Excelsior Recordings en bevat 13 nummers die zich 'moeiteloos nestelen tussen klassiekers als Pergola, Tumble and Fall, Oceans en About Time’. Het nieuwe werk van frontman Jacob de Greeuw - grotendeels met gitarist Robin Berlijn geschreven - is onder meer geïnspireerd door het verliezen van connectie met de realiteit in de lockdowntijd. Je kunt veel zeggen over deze alweer drie jaar achter ons liggende periode, één ding is zeker: die heeft muzikanten wereldwijd tot mooie dingen gebracht. The Great Vacation is een grote verwijzing naar de langdurige en voor velen vervreemdende situatie. Luister maar naar het nummer ‘Cincinatti’.De titeltrack van het album verwijst het naar de klassieke, grote zomervakantie. ‘Toen alles nog klopte. Met het hele gezin op het strand, met schepjes kastelen bouwend in het zand. Maar naarmate de tijd verstrijkt tijdens die van hogerhand opgelegde isolatie, ga je je ook afvragen: wat is nu precies het intermezzo, de pauze, de vakantie? Wat is het echte leven? Hoe gaan we hierna verder, hoe ziet dat 'hierna' eruit?' Een mooi contrast met die vragen is het vrolijke vakantieoranje van een parasol tegen een strakblauwe lucht op de plaathoes.
Het album is ook deels geïnspireerd door de onafwendbare midlifecrisis en de dood van De Greeuws moeder. De onafwendbare zaken in het leven. En dat dus op die fantastische indiemuziek. Met naast Jacob de Greeuw en Robin Berlijn uiteraard bassist Diets Dijkstra en drummer Jeroen Kleijn. Gaan!

Om alvast in de stemming te komen kun je in deze fantastische mini-documentaire bekijken waar (spoileralert: deels in en rond De Bolder op Stortemelk, Vlieland), wanneer (vanaf 2020) en hoe The Great Vacation ontstond:

JOHAN