Steyn de Leeuwe

Met 'Tofu Cowboy' - one man show (16+)

Woensdag 24 juli 2024 - Grote Zaal - 21:00 uur

'Tofu Cowboy is een muzikale, tragikomische one man show over mensen die niet meer mee kunnen komen in de vaart der volkeren en de huidige maatschappij. Over de dunne grens tussen zorgverlener zijn of juist zorgbehoevend. Over de stemmen in ieders hoofd en over de eenzaamheid die ons verbindt.

In de corona-tijd besloot Steyn de Leeuwe ander werk te zoeken, want op het toneel staan mocht niet meer. Hij kwam terecht in de zorg - de enige beroepsgroep die nog wél applaus kreeg - en dompelde zich onder in de psychiatrie. Daar hielp hij een jaar lang een groep mensen, maar kreeg steeds meer last van de stemmen in zijn eigen hoofd. Tofu Cowboy is een krankzinnige, virtuoze, muzikale, borderline, one-man show. Na afloop vraag je af, wie is er nou eigenlijk gek?'

Een greep uit enkele recensies:

 • de Volkskrant (★★★★):
  Steyn de Leeuwe maakt liefdevol theater over de tijd dat hij in de psychiatrie werkte: wie is er niet soms in de war?
 • NRC (★★★★★):
  De Leeuwe brengt ieder personage liefdevol tot leven. Hun uitvergrote karakters leveren geregeld komische momenten op, maar door de personages basale emoties te laten representeren – angst, woede, achterdocht – maakt De Leeuwe ze óók invoelbaar.  
 • Scenes:
  Tofu Cowboy is boeiend theater, waarin toneel, poëzie, muziek en alles daar tussenin samenvallen in een sterke performance.
 • Theaterkrant:
  De solo bruist met een aanstekelijke energie. De magisch-realistische stijl waar Tofu Cowboy langzaam naar toe beweegt culmineert in een verrassend kwetsbare climax.

Steyn de Leeuwe studeerde in 2008 af aan de Amsterdamse Kleinkunstacademie en was als acteur te zien in onder meer Het Pauperparadijs, Danni Lowinski en Dokter Tinus. Daarnaast is hij theatermaker, voice-over én vaste Stortemelk-bezoeker.

Foto: Hans Boddeke

Steyn de Leeuwe